0
Aktivnosti biblioteke, Vijesti

U sklopu obilježavanja Oktobarskog mjeseca knjige, u organizaciji naše biblioteke, u petak, 27.10.2017. godine, u našoj školi upriličeno je druženje sa pjesnikinjom Slađanom Skočajić Drakovac. Učenici IVb razreda, sa svojom učiteljicom Ajkom Karić, učestvovali su u ovom zabavnom i edukativnom druženju ispunjenom stihovima i muzikom.
Kroz razgovor koji je sa njom vodila bibliotekarka naše škole, Saliha Kaliman, učenici su imali priliku da pobliže upoznaju njen književni opus.
Slađana Skočajić Drakovac je rođena 1971. godine u Tuzli. Studirala je na muzičkom konzevratoriju u Ženevi i na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na Odsjeku za socijalni rad. Dugogodišnja je voditeljica muzičke radionice u Udruženju majki i djece sa posebnim potrebama: “Radost života”, gdje je razvijala programe inkluzije u domenu muzike. Autorica je zbirke pjesama “Ogrlica od mjesečine” (1987), “Inat dobrote” (2011), “T(r)ajna veza” (2014), te predstave “Bajka o crvenom dijamantu” (2016) koja je izvedena u Narodnom pozorištu.
Slađana Skočajić Drakovac je svoje umjetničko stavaralaštvo posvetila djeci sa posebnim potrebama. Recitujući svoju poeziju i kroz muziku (svirajući nam na klaviru) približila nam je njihov skriveni svijet, pozivajući nas na razumijevanje i ljubav. Prihvatanje različitosti predstavlja most ka boljem društvenom tretmanu djece i mladih sa posebnim potrebama, a to je, kako i sama kaže, istinska inkluzija.