0
Aktivnosti biblioteke, Vijesti

U nastavku obilježavanja Oktobarskog mjeseca knjige, u ponedjeljak, 6. novembra 2017. godine, su učenici VIIIc razreda učestvovali u realizaciji ”časa lektire na drugačiji način”.
Čas je pripremila i realizovala bibliotekarka, Saliha Kaliman, uz neprocjenjivu pomoć i podršku nastavnice B/H/S jezika i književnosti, Gordane Hadžić.
Uz prikazane (obrađene i prilagođene) arhivske video materijale (filmovi, igrano-dokumentarne emisije, TV prilozi) o Hasanaginici, učenici su učestvovali u analizi i obradi istoimene balade. Razgovarali su o vrijednostima, ulozi i pravima žena u bh. društvu, te razvijali kritičko mišljenje potaknuti moralnim stanovištima izraženima u narodnoj pjesmi Hasanaginica i prikazanom video materijalu.
Dio časa bio je posvećen spomenu na istaknutu doajenku bh. glumišta, Nadu Đurevsku, koja je utjelovila lik Hasanaginice u istoimenom filmu. Svojim teatarskim i filmskim radom, ostavila je u naslijeđe svim ženama u BiH neuništivu vrijednost. Svi sagovornici, učenici i predavačice, uživali su u živom i konstruktivnom razgovoru.