0
Vijesti

Presjecanjem vrpce i prigodnim kulturno-umjetničkim programom kojeg su izveli učenici škole danas je ozvaničen završetak projekta energetske efikasnosti u našoj školi.
Vrpcu su presjekli resorni ministar Elvir Kazazović, općinski načelnik Nedžad Ajnadžić i njegova pomoćnica za obrazovanje, kulturu i sport Jasmina Fazlić te v.d. direktor OŠ ”Isak Samokovlija” Nevzeta Doljančić.
Ministar Kazazović je kazao da je ovo sedmi projekt povećanja energetske efikasnosti u školskim objektima na području Kantona Sarajevo kojeg su u ovoj školi zajedno proveli Kancelarija Svjetske banke za BiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo obrazovanja nauke i mladih Kantona Sarajevo i Općina Centar.
Za realizaciju ovog projekta izdvojeno je 600.000 KM sredstva koje je obezbijedila Vlada Kantona Sarajevo putem kreditnog zaduženja. Za navedena sredstva urađena je termoizolaciona fasada na objektu škole, postavljena toplotna izolacija između stropa i tavana, zamijenjena postojeća vanjska stolarija i ugrađeni termostatski ventili na sve radijatore u školi.
Mustafa Čopelj, voditelj projekta ”Energetska efikasnost u BiH” u okviru kojeg je urađeno utopljavanje zgrade škole ”Isak Samokovlija”, iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja, naveo je da je u protekle dvije godine putem projekta ”Energetska efikasnost u BiH” obnovljeno 29 objekata na području Federacije BiH, za šta je izdvojeno oko 13 miliona KM.
“Zahvaljujući ovom projektu, u pomenutim objektima ostvarujemo uštede do 1,6 miliona KM na godišnjem nivou i ujedno smo unaprijedili uslove boravka 220.000 direktnih korisnika tih ustanova. Tokom 2018. godine planiramo realizovati još 15 ovakvih projekata širom Federacije BiH”, rekao je Čopelj.
Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić najavio dodatne projekte koje Općina Centar ima namjeru finansirati u ovoj školskoj ustanovi, iako to nije u njenoj direktnoj nadležnosti. Kazao je da se Općina Centar zalaže da se implementira odluka Ustavnog suda FBiH da osnovno obrazovanje pređe u nadležnost jedinice lokalne samouprave. Najavio je nastavak saradnje sa kantonalnim ministarstvom obrazovanja kada je u pitanju podrška i razvoj infrastrukture u predškolskim ustanovama, te osnovnim i srednjim školama na Centru.
“Općina Centar iz svog budžeta svake godine izdvaja između 1.200.000 i 1.500.000 KM za podršku raznim vrstama projekata namijenjenim obrazovnom segmentu. Posebno ističem činjenicu da finansiramo u najvećoj mogućem dijelu izgradnju nove škole na Šipu čiji završetak očekujemo narednih godinu i po dana, i počinjemo u maju izgradnju vrtića Razigrani dani. Također od ove godine ćemo finansirati, osim nabavke školskih torbi i pribora, i nabavku udžbenika za sve prvačiće iz 11 osnovnih škola sa Centra. Kad je u pitanju škola ‘Isak Samokovlija'ove godine planiramo finansirati još i rekonstrukciju kotlovnice kao i poda u fiskulturnoj sali škole”, naveo je načelnik Ajnadžić.