0
Vijesti

U utorak, 14.11.2017. godine, članovi volonterske sekcije naše škole u pratnji pedagogice Mirsade Jaganjac i socijalne radnice škole Admire Hrelja, pridružili su se kampanji obilježavanja 14. novembra – Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u okviru koje su na Trgu ispred BBI Centra učestvovali u akciji „Danas djeca mjere šećer“.
Cilj nam je senzibilizirati javnost i educirati učenike o ovom rastućem javno – zdravstvenom problemu u cilju rane prevencije.
U okviru obilježavanja 14. novembra – Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, i učenici IIId razreda dali su svoj doprinos u obilježavanju ovog značajnog datuma. Na inicijativu učiteljice Aide Dolić i socijalne radnice Admire Hrelja odabirom zdrave užine sa voćem za ovaj dan željeli smo dati primjer kako možemo pravilnom ishranom prevenirati pojavu dijabetesa.
Značajan segment u prevenciji dijabetesa je rano prepoznavanje simptoma i podizanje svijesti o važnosti usvajanja zdravih životnih stilova.
Svjetski dan dijabetesa – World Diabetes Day (WDD) obilježava se širom svijeta 14. novembra. Incijativu za njegovo obilježavanje pokrenula je Internacionalna dijabetološka Federacija (IDF) i Svjetska zdravstvena organzacija (WHO) 1991. godine kao odgovor na sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti širom svijeta.
Za Dan borbe protiv dijabetesa, izabran je dan rođenja sir Fredericka Bantinga, medicinskog naučnika koji je bio jedan od pronalazača inzulina i prvi koji je primijenio lijek na ljudima.
Logo Svjetskog dana dijabetesa

Logo Svjetskog dana dijabetesa je plavi krug – globalni simbol dijabetesa, nastao 2007. Godine kao dio kampanje „Ujedinjeni za dijabetes”. Krug simbolizuje život i zdravlje, a plava boja simbolizuje nebo koje objedinjuje sve narode i boju zastave Ujedinjenih nacija. Plavi krug označava jedinstvo globalne dijabetes zajednice kao odgovor na pandemiju dijabetesa.