0
Aktivnosti biblioteke, Vijesti

U petak, 20. oktobra, članovi sekcije Kluba knjige i Dramske sekcije viših razreda u pratnji nastavnice Emine Dautbašić i bibliotekarke Salihe Kaliman posjetili su Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine te Galeriju Mak. Učenici su se kroz stalnu postavku pobliže upoznali s biografijama i radom književnika Isaka Samokovlije, Ive Andrića, Maka Dizdara, Meše Selimovića, Branka Ćopića i Silvija Strahimira Kranjčevića, te sa nastankom i razvojem pozorišta u BiH.
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine je kulturna institucija koja se istovremeno bavi očuvanjem i prezentacijom bogate građe iz dvije umjetničke oblasti – književnosti i pozorišne umjetnosti. Muzejsku građu čine rukopisi, prepiske, osobni dokumenti, fotografije, časopisi, pozorišni plakati, scenografske i kostimografske skice…Muzej je smješten je u staroj porodičnoj kući koja datira iz sredine 19. stoljeća i kulturno-historijski je spomenik prve kategorije.
Također, u Galeriji Mak, koja je smještena je u prizemlju zgrade, učenici su imali priliku pogledati likovnu izložba radova učenika sarajevskih osnovnih škola, koja se održava u sklopu Dana Matice Hrvatske u BiH.
U dvorištu (atriju), učenici su nakon posjete razmijenili utiske i izrazili nadu da će ovakvih posjeta u budućnosti biti još.