0
Vijesti

Dana 26.2.2018. u ponedjeljak i 27.2.2018. u utorak u kino-Sali naše škole upriličena je Svečana akademija povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj praznik koji se tradicionalno obilježava u našoj školi i ovaj put bio je svečano obilježen, i to u dva termina, u ponedjeljak s početkom u 13,00 h za učenike i u utorak s početkom u 18,00 h za roditelje i goste.
Svečana akademija započela je intoniranjem himne BiH koju je izveo orkestar, a potom izvedbom Zemljo moja, grupe Ambasadori koju je izveo hor naše škole s nastavnicom Nizamom Aliustić. Nakon obraćanja vd direktorice Nevzete Doljančić, pročitani su nagrađeni radovi konkursa koji je raspisala Komisija za kulturno-javnu djelatnost naše škole. Hor je izveo i sevdalinku Bosno moja, a publici su se predstavili i članovi recitatorske sekcije nižih razreda s pjesmom Mehmedalije Maka Dizdara, Modra rijeka, koje je pripremala učiteljica Jelena Nanić. Potom je publika uživala i u izvedbi članova dramske sekcije nižih razreda s pjesmom Rođen na zemlji, koje je pripremala Sajma Gušić-Mršo.
Program je nastavljen izvedbom australske pjesme Seserije koji je izveo hor naše škole.
Za kraj, publici se predstavila Dramsko-recitatorska sekcija viših razreda s nastavnicom Eminom Dautbašić koji su izveli dramski prikaz Dnevnik Nine Zeljković, nastao prema dokumentovanim izvorima Dnevika Nine Zeljković i romana Miris bagrema njemačkog spisatelja Petera Muncha.
Kao i svake godine, povodom Dana nezavisnosti bio je raspisan konkurs za literarne i likovne radove u kategorijama nižih i viših razreda. Prvo mjesto – literarni radovi -u kategoriji nižih razreda osvojio je Harun Memić iz IIIa, drugo Nur Selmanović iz V b, a treće Sumeja Camović iz V b. Prvo mjesto – literarni radovi u kategoriji viših razreda osvojila je Farah Šebo iz Vic, drugo Lamija Ušanović iz Vib, a treće Aiša Gaab iz Vib razreda.
Prvo mjesto u kategoriji likovih radova nižih razreda pripalo je Majri Subašić iz V a, drugo mjesto Farisu Kaziću iz V a, a treće mjesto Lamah Čorhodžić iz III a. U kategoriji likovnih radova viših razreda prvo mjesto pripalo je Dinu Glavočeviću iz VIII c, drugo mjesto Tariku Čengiću iz VII a, a treće mjesto osvojila je Selma Karabegović iz VII b razreda.
Nagrađeni radovi izloženi su na panoima u holu naše škole.
Historijska sekcija s nastavnicom Adisom Sokolović prigodnim je panoom obilježila ovaj praznik, kojim se zapravo proslavlja otcjepljenje RbiH od SFRJ. Referendumom održanim 29.2. i 1.3. 1992. godine izglasana je nezavisnost naše zemlje, što je s druge strane značio i uvod u rat 1992-1995.