0
Vijesti

Dana 15.5.2017. godine u našoj školi upriličene su dvije Svečane akademije povodom obilježavanja Dana škole. Prva akademija priređena za učenike počela je u 11:30 sati, a voditelji programa, Nađa Viđen i Zenit Nuhić proveli su nas kroz aktivnosti koje su pripremale sekcije naše škole: sekcija njemačkog jezika, dramsko-recitatorska sekcija nižih razreda, hor naše škole, ritmička sekcija i još mnogi drugi. Program je otvorila himna naše škole, nakon čega se sekcija njemačkog jezika s nastavnicom Lejlom Vučijak predstavila pjesmom Sculer-Boogie.
Naši đaci-prvaci sa učiteljicom Belmom Bašić izveli su pjesmu Kad bi svi ljudi na svijetu i obradovali prisutne svojom izvedbom. Program je nastavila pedagogica Daniela Božinović koja je uručila diplome za zasluge i priznanja za postignute rezultate i najbolje radove na literarnim i likovnim konkursima u toku ove školske godine. Publici su se predstavila i ritmička grupa Divergents koji su svojim plesom razdrmali publiku i digli je na noge.
U nastavku programa učiteljica Sajma Gušić-Mršo sa članovima dramske sekcije izvela je igrokaz Petica, a nakon njih uslijedio je nastup hora maturanata koji su izveli starogradsku pjesmu Blijedi mjesec. Za kraj programa, naslijeđe sevdalinke i tradicije u novom ruhu osvježio je ponovo naš hor koji je izveo “Hajde dušo da ašikujemo”, a učenike su pozdravili naši voditelji.
Druga Svečana akademija za goste i roditelje upriličena je u 18:00 sati. Hor naše škole izveo je himnu “Isak Samokovlija”, a potom je program otvorila učenica Ema Ruvić koja je na klaviru izvela kompoziciju Ludwiga van Beethovena, Za Elisu. Prisutnima se obratila i vd direktorica, Mirsada Jaganjac, koja je rekla nekoliko uvodnih riječi i predstavila aktivnosti škole u 2016/2017. godini.
Nakon izlaganja direktorice, publika je imala priliku čuti i pjesmu Hoki-poki koju su izveli đaci-prvaci sa učiteljicom Natašom Vicić. Učenici koji su osvojili prva mjesta na literarnom konkursu u kategoriji nižih razreda Merjem Hubjer iz Ib i Zara Pandur Va predstavile su se svojim radovima, a također, svojim radom u kategoriji viših razreda predstavila se i Zerina Aganović iz VIa razreda. Najuspješniji likovni radovi po raspisanom konkursu učenika nižih razreda Pivanić Larise, Haruna Memić i Maše Radovanović bili su postavljeni u holu škole i publika je pozvana da radove naših učenika pogleda nakon Svečane akademije.
Potom je vd direktorica Mirsada Jaganjac ponovo izašla pred publiku i svim roditeljima, nastavnicima, a i gostima koji su na bilo koji način pomogli rad škole uručila diplome i zahvalnice.
Ostatak Akademije bio je posvećen maturantima 2008/2017. godine. Za njih su recital Maturanti od Mike Antića priredili učenici drugog razreda sa učiteljicom Jelenom Nanić. Potom je publika ponovo uživala u pjesmi Blijedi mjesec u izvođenju maturanata naše škole, a potom i u izvedbi sevdalinke Tamburalo momče uz tamburu u pratnji nastavnice Nizame Aliustić. Nakon toga su uslijedili ponosi generacije čija je imena najavila ponovo vd direktorica škole, Mirsada Jaganjac.
Program je nastavljen sa dramskim prikazom Četiri priče koji su izveli članovi dramske sekcije viših razreda sa nastavnicom Eminom Dautbašić. Program je okončan folkolrnim nastupom Pokraj grada Sarajeva koji su izveli učenici naše škole, nakon čega je uslijedila odjava programa.
Publika je uživala u bogatom i raznovrsnom programu u izvedbi naših učenika, s kojim je naša škola dokazala da je u vrhu sa uspjesima, ali i talentima naših učenika, koje ćemo i u budućnosti njegovati, razvijati i ohrabrivati.

Možete pogledati i dramski prikaz Četiri priče ispod.