0
Vijesti

U skladu sa Razvojnim planom škole, a uzimajući u obzir obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije, u periodu od 06.11. – 10.11.2017. godine sa učenicima od petog do devetog razreda realizovani su časovi odjeljenske zajednice na temu „Tolerancija – moj izbor i moj način življenja“.
Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svjetskim kulturama, forma izražavanja i način da budemo ljudi – UNESCO-ova je definicija za toleranciju.
U svijetu se 16.novembar obilježava kao Međunarodni dan tolerancije, dan kada se podsjećamo na to da je potrebno uvažavati tuđe mišljenje, osjećanja i uvjerenja.
Našem zajedničkom druženju i igranju spoznaja da razlike u izgledu, porijeklu, vjeri, interesima, pa čak i nepoznavanju jezika nisu i ne trebaju biti prepreka.
U školskom okruženju posebna pažnja treba da bude usmjerena na poštivanje i prihvatanje različitosti u mišljenju u kojem ne vrijeđamo drugog i drugačijeg od sebe.
Tolerancija se uči, a educiranje o navikama, običajima i ponašanjima pripadnika drugih kultura doprinosi prihvaćanju različitosti.