0
Vijesti

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine još od 1992. godine obilježava 1. marta. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koja je do tad bila u sastavu od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Većina Bosanaca i Hercegovaca (64,31%) izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.
Bosna i Hercegovina  je tako proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na tu odluku njenih građana, počela je agresija na našu zemlju, od strane onih kojima se ovakva odluka nije dopala. Neki od vas su već učili o tome, a neki će tek učiti.
Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu.
Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravu agresiju i ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja. Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet.
Put do nezavisnosti bio je dug, težak i obilježen mnogobrojnim žrtvama. Baš zato, ovo je praznik kome trebamo pridavati poseban značaj i radovati se slobodi naše domovine i njenoj nezavisnosti koju niko ne uspijeva narušiti.
SRETAN NAM DAN NEZAVISNOSTI NAŠE DOMOVINE!


Podsjećamo učenike da je, u skladu sa Školskim kalendarom,  petak, 01. mart – Dan nezavisnosti neradni i nenastavni dan.