0
Vijesti

Od 10-14. Septembra 2018 godine, u plavoj sali Parlamentarne skupštine BiH, održan je Četvrti međunarodni kongres „Djeca stubovi svijeta“, kome su prisustvovala dva učenika iz osmog razreda, Bakir Kosovac i Zara Mešević, u pratnji bibliotekarke Zane Bitić. Vođene su rasprave na sljedeće teme:

  1. Ja, učenik, moj korak u Europsku uniju
  2. Etika poslovanja – stop korupciji
  3. Moral, znanje – dar, dug domovini

Cilj ovog udruženja, koji su naznačili, bio je da učenike podstakne na promišljanje, da vjeruju u sebe kako bi zajednički utemeljili budućim generacijama put ka prosperitetu. Prisustvovali su učenici i nastavnici iz drugih gradova BiH, kao i specijalni gosti iz drugih država, a ambasador Lars-Gunnar Wigemark, na otvaranju kongresa postpisao je Povelju Udruženja „Djeca stubovi svijeta“.

Kao dio Kongresa, 13. septembra, u četvrak, učesnici su se okupili u parku Djece Sarajeva kako bi odali počast ubijenoj djeci Sarajeva, i ubijenoj djeci diljem Bosne i Hercegovine, kao i diljem svijeta. Posljednjeg dana Kongresa, u prostorijama Evropske unije, izneseni su zaključci, i svaki od učesnika dobio je certifikar ovog udruženja. Najavljen je i Peti kongres u 2019. godini.