0
Vijesti

Od 18-22. novembra 2019. godine, u plavoj sali Parlamenta, održan je Peti međunarodni kongres „Djeca stubovi svijeta“, kome je prisustvovalo 12 učenika naše škole, i njihova pratnja bibliotekarka Zana Bitić. Kongres je imao krovnu temu: ”Etika u filozofiji življenja – borba za čovjeka u ljudskom biću” i podteme:
”Ja, ucenik – moj korak u Evropsku uniju”
”Ubojito sredstvo u džepu maloljetnika”
”Etika poslovanja – stop korupciji”
”Respekt prema roditeljima, starijim osobama”
”Moral, znanje, dar dug domovini – volontiranje”

Na svečanom otvaranju kongresa održani su govori podsticaja i motivacije za djecu, te želje da će rad koji je pred njima biti uspješan. Prisustvovali su učenici i nastavnici iz drugih gradova i država, i marljivo radili na temama svojih grupa. Naša škola učestvovala je u raspavama dvije teme. U sklopu kongresa, pored okruglih stovola, također je realiziran izlet na Trebević, poetsko veče u OŠ „Nafija Sarajlić“ i okupljanje u parku Djece Sarajeva kako bi se odala počast.

Također, važno je i dodati da je u četvrtak plan rada promijenjen, pa su grupe razgovarale o aktualnim dešavanjima užasnog stanja Zavoda u Pazariću.
Posljednjeg dana Kongresa, u prostorijama Evropske unije, izneseni su zaključci, i svaki od učesnika dobio je certifikat ovog udruženja. Najavljen je i Šesti kongres u 2020. godini.