Održana “Mala škola filma – KIDS MOVIE STAR”

0
Vijesti

Sedmu godinu za redom Udruženje MI iz Sarajeva je uspješno realiziralo niz kreativnih radionica iz oblasti filmske umjetnosti kroz projekt “Mala škola filma – KIDS MOVIE STAR”.

Projekt je realiziran uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo, Grada Sarajeva i Gradskog vijeća i partnera na projektu BH Telecom d.d.

Kroz kratke igrane filmove, za koje su djeca sama pisala scenarije, režirali i glumili, predstavili su rizike, uzroke i posljedice vršnjačkog nasilja te poslali poruku da su prepoznavanje i sprečavanje nasilja jedini načini da se bilo koji oblik nasilja zaustavi, ali isto tako kako da se prevladaju posljedice ukoliko se ono desi. Djeca su kroz kreativnost i ideje pokazala da žele društvo koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku.

Djeca osnovnih škola OŠ “Meša Selimović”, OŠ “Umihana Ćuvidina”, OŠ “Isak Samokovlija” i “Sedma osnovna škola” su kroz posebno osmišljene radionice upoznale proces nastanka scenarija za film, režiju, snimanje i glumu. Njih 90, vođeni zajedničkom znatiželjom i kreativnosti, napisali su i snimili pet kratkih igranih filmova pod nazivom “Eksperiment”, “Game boy”, “Skriveni talent”, “Čarobno dvorište” i “Ježeva kućica”.

Premijerna projekcija filmova održana je 26. decembra 2023. godine u kino sali Općine Novi Grad, a žiri takmičarskog dijela programa kojeg su činili Arma Tanović Branković – profesorica glume i predsjednica žirija, Ajla Bešić – rediteljica i Ajnur Ibričić – direktor fotografije jednoglasnom odlukom izabrali su najbolje u sedam kategorija:

  • Najbolja sporedna muška uloga Edin Duraković za film “Eksperiment”
  • Najbolja sporedna ženska uloga Irem Pašić za film “Eksperiment”
  • Najbolja glavna muška uloga Mak Skopljak za film “Game boy”
  • Najbolja glavna ženska uloga Zara Bojčanović za film “Game boy”
  • Najbolji scenario: Nedim i Nidal Sofović za film “Skriveni talent”
  • Najbolji reditelj: Eldar Pločo za film “Čarobno dvorište”
  • Najbolji film: “Ježeva kućica”

Nagrađeni su dobili nagradu “Filmska klapa”, dok su ostali učesnici u projektu dobili certifikati o uspješno završenoj maloj školi filma, a gromoglasan aplauz publike je potvrdio da svi jednako zaslužuju nagradu za zajedničku saradnju i trud koji su uložili kako bi kreativno pokazali kakav svijet djeca žele za sebe i svoje prijatelje.

© 2020 OŠ ISAK SAMOKOVLIJA