Prvačići uče o zdravlju zuba

0
Vijesti

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se širom svijeta, 20.marta, a ove godine pod sloganom “Budi ponosan na svoj osmijeh”. Njegova je svrha ukazati na značaj prevencije i kontrole oralnih bolesti.

Mi u našoj školi znamo koliko je važno potaknuti brigu za oralno zdravlje u najranijoj dobi jer se tada usvajaju i razvijaju stavovi koji su bitni kroz cijeli život. Oralne bolesti su značajan teret za djecu te imaju utjecaj na kvalitetu života i zdravlje. Vodeći se željom da se naši prvačići upoznaju koliko je bitno da održavaju oralnu higijenu i bez straha redovno posjećuju stomatologa, pedagogica naše škole- Amela Tanovicć Sinanović, pozvala je učenike i profesore Srednje zubotehničke škole iz Sarajeva da održe kreativnu radionicu u našoj školi. Učenici II razreda srednje škole su u ulozi vršnjačkih edukatora pripremili za naše učenike zanimljivu i edukativnu radionicu kroz koje su im pokazali kako se pravilno peru zubi. Živom demonstracijom na modelu uz primjenu očiglednih zdravstveno-odgojnih sredstava djeca se obučavaju i motivišu da pravilno i redovno održavaju oralnu higijenu i informišu o važnosti pravilno izbalansirane ishrane.

Radionica je bila izuzetno sadržajna i kreativna, što možete vidjeti u našoj galeriji slika. Ovim putem se zahvaljujemo profesoricama Srednje zubotehničke škole uz želju da ćemo nastaviti saradnju kroz slične aktivnosti.

© 2020 OŠ ISAK SAMOKOVLIJA