Studijsko putovanje učenika 5. razreda

0
Vijesti

U periodu 11/12.05 2023. godine učenici petih razreda su u pratnji svojih učiteljica Dženane Osmanbegović, Selme Paralović Jažić i Sajme Gušić Mršo, imali studijsko putovanje predviđeno GPRŠ.

Na svom putovanju obišli su muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” u Jablanici, gdje su bili oduševljeni muzejskim eksponatima kao i novim saznanjima.

Putovanje su nastavili prema Parku prirode Hutovo blato, jedinstvenu submediteransku močvaru Evropi. Hutovo blato se smatra za jedno od najvećih zimovališta ptica na području Evrope, ali je i velika zelena oaza sa obiljem vode u kojoj je je uslove za svoj život našao veliki broj biljnih i životinjskih vrsta.

Posjetili smo i Tekiju u Blagaju, koja se nalazi na izvoru rijeke Bune, i predstavlja vrijedan sakralno – stambeni objekat islamske arhitekture u Bosni i Hercegovini.

Posjetili smo i “Jaffa plantažu u Blagaju”, gdje su učenici obišli plantažu u Jaffa voziću, šetali plantažom, probali prve trešnje i jagode, i uživali.

Putovanje je proteklo u najboljem redu. Još jednom se pokazalo tačnim da je putovanje učenicima bilo više od onog što su vidjeli, a želja za međusobnim druženjem velika. Na slikama su djelići utisaka sa ovog putovanja koje će ostati u sjećanju učenika kao još jedno od najljepših životnih iskustava.

© 2020 OŠ ISAK SAMOKOVLIJA