Svjetski dan dijabetesa, 14. novembar

0
Vijesti

Povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, pedagogica naše škole Amela Tanović – Sinanović priredila je za učenike 5.b predavanje i kratku radionicu. Ove aktivnosti su podržali članovi Udruženja dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo, ispred kojeg je predavanje za učenike održala Lejla Druškić. Predavanje je imalo za cilj da se učenici upoznaju sa nastankom ove bolesti, lakšim prepoznavanjem simptoma i liječenjem bolesti.

Ugostili smo učenike i nastavnike Srednje zubotehničke škole koji su istakli važnost oralnog zdravlja u prevenciji dijabetesa, ali i važnost pravilne prehrane koja je jedan od ključnih elemenata u liječenju dijabetesa tipa 2. Iz tog razloga su našim učenicima nakon radionice podijelili jabuke koje nisu zdrave samo za zube, nego je i dokazano da osobe koje svaki dan pojedu jednu jabuku imaju 28% manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Nakon toga učenicima se demonstriralo vađenju krvi i određivanju nivoa šećera u krvi.

Podsjećamo, 14. novembar – Svjetski dan dijabetesa – šećerne bolesti obilježava se u više od 160 zemalja svijeta, u preko 200 njezinih članica, a pod vodstvom Međunarodne fondacije za dijabetes (IDF). Internacionalna dijabetička federacija (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) su 1991. godine proglasile Svjetski dan dijabetesa kao odgovor na sve veću zabrinutost radi zdravstvene prijetnje koju predstavlja neotkriven ili loše reguliran dijabetes.

Plavi krug je globalni simbol svijesti o dijabetesu. Naši učenici su napravili krug s ciljem podrške učenicima koji imaju dijabetes kako bi pokazali da nisu sami u svojim svakodnevnim borbama.

© 2020 OŠ ISAK SAMOKOVLIJA