Obilježavanje Dana ružičastih majica

0
Vijesti

Dan ružičastih majica obilježili su učenici odjeljenja 4. c s porukom ” Nasilje prestaje ovdje”.

Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica učenici 5.b i 5.c su sa svojim učiteljicama, Selma Paralović Jažić i Sajma Gušić-Mršo, u kino sali naše škole gledali film “Hana”, te realizovali kviz pod nazivom “Stop vršnjačkom nasilju”. Za uspješno obavljen zadatak direktorica nas je počastila slatkišima.

Učenici 9.c razreda s razrednicom Eminom Dautbašić imali su grupne zadatke povodom Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja gdje su pokazali svoju kreativnost i ponudili raznolike vidove borbe i rješenja za ovaj veliki problem u društvu. Prva grupa imala je zadatak da sprovede anonimnu online anketu među učenicima 8.i 9. razreda o pojavi vršnjačkog nasilja, druga i treća grupa imala je zadatak da napiše raspravljanje eseje zasnovane na pripovijetkama Mirjamina kosa Isaka Samokovlije i Deca Ive Andrića dok je treća grupa bila zadužena da napravi informativni plakat s ohrabrujućim porukama koje nude rješenja borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Mi se u Dolini 3.a sa našom učiteljicom Jelenom Kovačević već danima spremamo za Dan ružičastih majica. Zato smo za sve naše drugare i drugarice iz smjene napravili 200 ružičastih zavežljaja sa šarenim bombonama i našom ljubavlju. Ipak, najljepši dar smo dobili mi – puno osmijeha i aplauza naših vršnjaka. Dobrim djelom protiv vršnjačkog nasilja uvijek će biti naš moto!

I učenici 1.b razreda danas su poslali poruke protiv nasilja među djecom a u znak obilježavanja Dana rozih majica.

Podržavamo različitosti i biramo bezbrižno i sigurno djetinjstvo. Svoj glas protiv vršnjačkog nasilja dali su i učenici 2.a razreda sa učiteljicom.

Učenici 5.a su zajedno sa učiteljicom Dženanom Osmanbegović i ove godine kroz niz različitih aktivnosti obilježili Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“. Pripremili su prezentacije o nasilju, izložili su svoje panoe na ovu temu i pogledali film, a zatim kroz kviz pokazali koliko znaju o navedenoj temi. O tome kako da se zaštite od nasilja i šta učiniti ako se nađu u ulozi žrtve nasilja, te koliko je važno da pomažemo jedni drugima učenici su osmislili slogan koji glasi “Nasilje nije moj izbor – u prijateljstvu je sreća”.

1.a i 1.b sa učiteljicama Monikom i Mirelom su obilježili “Dan ružičastih majica” sa porukom ” Mi smo protiv nasilja, budite i vi”.

Danas je naša škola “ružičanstvena”, u znak podrške promoviranju nenasilja u svijetu. Učenici odjeljenja 1.a, 1.c, 2.b, 2.c, 3.b, 3.c, 4.a, 4.b, sa učiteljicama, kao i odjeljenja 6.,7.,8.i 9. razreda sa svojim razrednicima, uredili su školski hol i istakli važne poruke. Budimo tolerantni i brinimo jedni o drugima. Pink shirt day – 22.2.

© 2020 OŠ ISAK SAMOKOVLIJA