0
Vijesti

Dana 23.11.2016. godine upriličena je Svečana akademija povodom obilježavanja Dana državnosti u našoj školi. Voditelji ove manifestacije bili su Filip Hadžiahmetović i Isidora Mandić. Manifestaciju je otvorio orkestar naše škole pod palicom nastavnice Nizame Aliustić koji je izveo himnu. Nakon toga, bez najave, nastupila je dramska sekcija viših razreda koju vodi nastavnica Emina Dautbašić i koja je izvela performans “Od Kulina bana do današnjih dana”. Performans je tematizirao uspone i padove Bosne od Kulina bana, preko propasti bosanske srednjovjekovne države, okupacije pod otomanskom imperijom, aneksije BiH od strane Austro-Ugarske, proglašavanja Kraljevine SHS, potom socijalističke Jugoslavije i ključnog datuma 25.11., prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i proglašenja državnosti BiH – sve do posljednjeg rata. Kostime za ovaj performans smo iznajmili iz Narodnog pozorišta Sarajevo, kojem se ovim putem srdačno zahvaljujemo.
Prisutnima se obratila i vd direktorica naše škole, Emina Čerkez-Čaušević koja je ukazala na važnost ovog značajnog datuma.
Povodom ovog značajnog datuma, predstavila se i literarna sekcija viših razreda nastavnice Nevzete Doljančić čiji su radovi proglašeni najuspješnijim na konkursu za literarne radove povodom Dana državnosti. Također, u obilježavanju ovog datuma pridružili su se i najmlađi koje su predvodile učiteljice Jelena Nanić i Sajma Gušić-Mršo: učenici II razreda izveli su recital “Bosno, u srcu te nosim” a dramsko-recitatorska sekcija IV razreda izvela je recital Ljepote moje zemlje. Hor naše škole izveo je pjesmu Da rata ne bude, Mojoj dragoj BiH, pjesme koje su obilježile i oživjele ratnu zbilju iz perioda ‘92-‘95, i podsježajući nas da imamo jednu jedinu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, kao i na činjenicu da je rat besmisao i jad koji niko ne bi trebao da želi.
U samom finišu programa predstavila se i folklorna sekcija naše škole.